Ir al contenido principal

José María Sáez Melchor: un almenarenc al Camp de Concentració de Mauthausen-Gusen

José María Sáez Melchor va nàixer a Almenara el 26 de maig de 1920; era el tercer fill de Bautista Sáez Alonso i de Primitiva Melchor Domingo. Tant José com el seu germà Bautista, que va arribar a tinent, combateren amb l’exèrcit republicà fins al final de la guerra; José a Catalunya, i Bautista en el front d’Extremadura.
En acabar la Guerra Civil, Bautista va ser tancat al camp de concentració de Porta-Coeli i després a Sant Miquel dels Reis. En canvi, molts soldats republicans creuaren la frontera amb França i foren internats en camps de concentració a les platges del Mediterrani. Un d’aquestos soldats és José, quan només tenia 19 anys.
La desgràcia de José no va acabar ací. Les tropes nazis ocuparen França al maig de 1940 i detingueren els republicans espanyols. La situació era tan desesperada que es va signar l'armistici el 22 de juny de 1940 a Compiègne: el nord i l’oest de França van ser ocupats per la Wehrmacht (exèrcit alemany), i el terç restant del país estava governat per un govern francés amb seu a Vichy. El cap francés, el mariscal Petain, no va reconéixer els presoners republicans com a membres de l’Exèrcit Francés. Els alemanys informaren a Franco que hi havia presoners espanyols, però Franco se’n va desentendre i passaren a ser considerats apàtrides, condemnats a un destí encara més tràgic. Als diferents stalags (camps de concentració), els alemanys començaren a fer formar als espanyols i a pujar-los a trens sense una destinació coneguda. Només pujar al tren deixaren de ser presoners de guerra i es convertiren en números. José és inclòs en la 22ª expedició de deportats a Mauthausen. El 15 de març va eixir del Frontstalag 122 a Chaumont, Regió de Champagne- Ardenne (França) un comboi amb presoners espanyols, passarà per l’Stalag VI-F a Bocholt (Bèlgica), per l’Stalag VI-C a Osnabruck (Alemanya) i, finalment, per l’Stalag XII-D a Trier, on es trobava José. El comboi arribà a Mauthausen-Gusen el 3 d’abril de 1941. A les oficines del camp fitxaren 357 espanyols en aquesta expedició, que portarien des del número 3239 fins al 4501; a José li assignaren en núm. 4376. Al llarg de l’internament n’assassinaren 189.
De l’estació de tren al camp de concentració hi havia uns 4 quilòmetres; molts arribaven ja morts, o eren assassinats de camí. Mai coneixerem la xifra exacta de morts perquè no consten com a registrats.
Després de fitxats, se’ls feia formar militarment a la plaça, on se’ls donava la benvinguda amb un discurs que acabava sempre de la mateixa manera: “Ací s’entra per la porta i se n’ix pel fum de la xemeneia”. Després els enviaven a les dutxes, a rasurar-los i els donaven la roba, calcer de fusta, una cullera i un plat. El número de matrícula el portaven en triangle al costat esquerre de la jaqueta; els espanyols portaven una S. De seguida es dirigien als barracots de quarantena, on aprenien les normes del camp. En pocs dies eren traslladats als barracots definitius o se’ls assignava el treball. Els qui eren destinats a treballs interns com a oficinistes, perruquers, cuiners, fusters, obrers... tindrien més possibilitats de sobreviure; en canvi, els destinats a les pedreres de granit de Kastelhofen i Gusen no tenien una esperança de vida superior als 8 mesos.
Suposem que José, igual com el seu germà Bautista, era un excel·lent ebenista i que eixe treball li va permetre sobreviure 4 anys al camp.
A la primavera del 1945, l’aviació aliada va començar a bombardejar a uns quants quilòmetres del camp. Els seus objectius prioritaris eren les fàbriques d’armament de Linz. El 3 de maig, el comandament del camp va començar a carregar papers i material comprometedors en un cotxe i van desaparéixer. Gusen va quedar buit de les SS.
L’endemà va arribar la intendència americana. Portaven de tot: menjar i medicaments. Els homes, famolencs, varen llançar-se sense control. L’abundància, després d’anys de misèria, va provocar més d’una mort per atipament.
Faltaven cinc minuts per a les cinc de la vesprada del dia 5 de maig del 1945 quan van arribar els aliats al camp de Mauthausen-Gusen. Els republicans espanyols els reberen amb la famosa pancarta “Los españoles antifascistas saludan a las fuerzas libertadoras”. José fou alliberat prop d'Ebensee el 6 de maig de 1945 per les tropes nordamericanes.



José es va quedar a viure a França, on es casà amb Ivonne. Mai va tornar a Espanya.

Comentarios

  1. Quina historia més dura.
    Enhorabona pel treball.

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies! La història de Bautista i la seua dona també es mereix un post

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

Las escuelas nuevas "Miguel de Cervantes"

“Para nosotros es mucho más grave el que nos hayan entregado una España sin escuelas y un país donde más de la mitad de sus habitantes no saben ni leer ni escribir” . Rodolfo LLopis Por lo que respecta a esta localidad ya se plantea en junio de 1932 [1] a la Corporación por parte del Consejo Local de Primera Enseñanza la necesidad de construir tres escuelas unitarias nuevas: una de párvulos, una de niños y otra de niñas además de las dos existentes; tanto por el lamentable estado en el que se encuentran los locales donde se dan clases como por el aumento de la población infantil. Para la construcción de las nuevas escuelas el Ayuntamiento compra los solares por un valor de 1500 pesetas [2] . El principal problema con el que se enfrentarían es el de aportar el 25% del presupuesto para la construcción que ascendía a un total de 135.812,12 pesetas, de las cuales se aportarían 33.245,69 pesetas antes del comienzo de las obras como aval. Se acuerda formalizar u

La II República en Almenara

El domingo 12 de abril, los votantes acudieron a las urnas con la convicción de que se trataba de algo más que de unas elecciones municipales parciales. El gobierno, deseoso de saber con qué respaldo contaba, procuró que las elecciones tuvieran una mínima transparencia. Evidenciaron los resultados el rotundo fracaso de la Monarquía. Las candidaturas antimonárquicas habían arrollado en los principales núcleos de población. En Almenara los resultados electorales arrojados por las elecciones fueron los siguientes: ” 3 regionalistas no monárquicos, 2 demócratas, 2 de derecha republicana y 3 indeterminados monárquicos ”. [1] Por desgracia, no conocemos cómo se recibió la República en Almenara, puesto que no se ha hallado el Libro de Actas Municipales correspondiente al año 1931. Tan sólo disponemos de los borradores del Acta de la Constitución del nuevo Ayuntamiento de fecha 13-6-1931, [2] integrado por:                  Alcalde  Joaquín Llusar Guinot (P. Radical)   

El camp de concentració franquista d’Almenara

  “Campos de concentración en la España de Franco fueron los estables y si queremos, los provisionales (…). Centros de detención ilegal y extrajudicial que regidos por la administración militar y utilizados para internar y clasificar, sin juicio, a prisioneros de guerra y en ocasiones a civiles”. Rodrigo, Javier. Cautivos (2005).   La derrota va obligar les tropes republicanes a abandonar les armes en les seues trinxeres i a passar-se sense elles, amb els braços en alt, fins a arribar a un lloc en el qual foren visibles per a les forces sublevades i davant el menor engany o rebel·lia pogueren ser disparats. Més de 130 camps sense comptar els eventuals i d'evacuació van ser oberts per a confinar a l'exèrcit derrotat. Els primers dies no tenien res per la menjar, per això els tancats van arribar a menjar-se les fulles o les arrels dels arbres o els insectes que trobaven. Van ser amuntegats en llocs on no cabien sense les mínimes condicions d'higiene. A les ciutat